Sådan kommer I i gang med at leve sundere som familie - 5 gode råd

Opskriften til en sund livsstil kan være svær at finde frem til som familie. Der er mange gøremål i løbet af en normal hverdag, og det kan derfor være svært at få den sunde livsstil, som nogle gange kræver ekstra arbejde, ind i denne travle hverdag.

I denne artikel vil vi prøve at komme med 5 gode råd til at få et sundere liv, som familie. En sund livsstil er godt at have som et fælles mål, og derfor vil vi også starte vores første råd med, at I bør have en samtale sammen.

Start med at snakke sammen om, hvorfor I skal leve sundere

Start med samtalen omkring, hvorfor I gerne vil have en sundere livsstil. Det kan være med til at gøre børnene en del af beslutningen om den nye livsstil.

Hvis I sætter jer ned med børnene og fortæller først, hvorfor I gerne vil have en sundere livsstil for jer selv, og så derefter spørger børnene, om der er nogle ting, de tror, der kan give dem noget fra en sundere livsstil. Det kan være en god ide, hvis I selv kommer med en masse forskellige grunde først, så børnene også har lidt at vælge mellem derfra, når det er deres tur. Hvis de ikke sidder med nogen selv.

Derfor behøver jeres grunde ikke altid at være reelle grunde - det skal være gode grunde, men I må gerne formulere nogle af dem, så de også kunne komme fra jeres børn. Dermed har de måske lettere ved at vælge nogle af de ting, I er kommet med. Det kan også være, at I vil opdage, at de har deres helt egne grunde allerede, hvilket jo naturligvis ville gøre hele omstillingen meget nemmere.

Lav god og sund mad sammen ved hjælp af en madplan

Når I har haft samtalen, så start i jeres køkken. Kig på, hvilke retter I allesammen godt kan lide, og se om der er mulighed for at gøre dem sundere, hvis de ikke allerede er det.

Det kan være, at der skal skrues ned for brugen af olie eller sukkerholdige produkter. Det kan være, at der skal nogle flere grøntsager i retterne.

Lav derefter en madplan, som I tror I kan holde jer til. Og så kan det være en god ide at involvere børnene i madlavningen. Det skal naturligvis ikke være med tvang for øje, men hvis børnene er en del af at lave maden, så er der måske større chance for, at de også vil prøve nye ting af.

Sørg for kun at handle ind en gang om ugen

Når I har en madplan, som I tror I kan holde, så er det en god ide kun at købe ind en gang om ugen. I vil både spare tid i hverdagen, men I vil også undgå de fleste impulskøb.

Sørg også for at handle på fulde maver, for de fleste impulskøb af junkfood kommer, når man er en smule sulten. Derfor kan det være en fordel at købe ind i weekenden enten efter frokost eller morgenmaden.

Kom ud i naturen

En god måde at få motion ind i hverdagen, som også er en del af den sunde livsstil, kan være at komme ud i naturen. Der findes en masse ruter, man kan gå, rundt omkring. Det er også en mulighed for jer, som familie, at være sammen på en anden måde. Derudover giver den friske luft energi, og motionen vil samtidig sørge for, at I får jer rørt.

Hvis man ikke er til vandreture, så kan der også være sjovere ting at gøre i naturen. Man kan for eksempel tage et sankekursus, hvor man kan lære at samle ting fra naturen, man så bagefter kan bruge i madlavning. Det kan tage tid at sanke i naturen, og man vil ofte komme til at gå lange ture, uden at man opdager det.

Få et vægttabskursus

Er man på bar bund, så kan man starte med et vægttabs-kursus. Der kan være virkelig god og brugbar viden, samtidig med at man vil få vejledning til at skabe den sunde livsstil. Det kan være svært at se, hvor man skal starte, når det handler om at skabe sunde valg. Med hjælp fra en professionel vil man ikke stå med hele ansvaret, og man vil være sikker på, at de nye ting, man implementerer i hverdagen, er de rigtige ting.

Er målet derfor vægttab, så kan et kursus være den helt rette investering. Vægttab kan nemlig være svært at opretholde på sigt, og disse kurser vil derfor også hjælpe til at skabe varige mål og metoder til et varigt vægttab.

Giv jer selv en cheat day

Det hele behøver ikke altid at gå op i sundhed, når det gælder maden. Der må også gerne være pauser, så man ikke føler, at der mangler noget hele tiden. Det bør derfor også være okay at have en cheat-day engang imellem.

De skal naturligvis ikke være for hyppige, så det bliver en vane. Men hvis man en enkelt dag eller to siger, at det er okay at spise lidt usundt, så vil det måske være med til, at I lettere kan leve efter de sunde principper alle de resterende dage af måneden.

Hvis man er bange for, at man falder i den usunde livsstil ved at have en snydedag, så skal man selvfølgelig lade være. Men hvis man tror, at det kan gavne jeres situation, så skal I ikke holde jer helt tilbage fra de usunde sager enkelte gange.

For børn kan det især være gavnligt, da de ofte vil komme til at savne de usunde sager, men hvis I er heldige, vil I på sigt måske helt kunne undvære en cheat-day, da de nye vaner simpelthen vil gøre, at I mister lysten til alt det usunde.


 

Menu
Top