Hvilken telefon skal jeg købe til mine børn? Her er 5 ting du skal overveje

I dag er mobiltelefon blevet en uundværlig del af hverdagen for langt de fleste danskere. Det skyldes især, at mobiltelefonen har udviklet sig til en smartphone, hvor du kan gøre alt fra at tjekke mails til at sælge aktier. Da mobiltelefonen er blevet en så stor del i hverdagsbilledet, er der også mange børn, der efterspørger at få deres egen.

Hvornår børn er klar til en telefon, er en hel diskussion for sig selv. Men hvis du som forælder er kommet frem til, at dit barn skal have sin første mobil, kan du med fordel læse videre. Her finder du 5 ting, som du bør overveje, inden du køber en telefon til dit barn.

Smartphone eller mobil?

Du har formentlig selv en smartphone. I så fald er du uden tvivl glad for dens mange funktioner. Men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at dit barn også har brug for en smartphone.

En del af diskussionen om, hvorvidt børn skal have mobiler, handler om de mange apps, som børn får adgang til via smartphones. Det drejer sig især om sociale medier.

Vil du gerne have, at dit barn har en telefon, som han eller hun kan ringe og skrive fra? Men som han eller hun ikke kan gå ind på internettet og diverse apps fra? Så kan en mobiltelefon være løsningen. Der findes nemlig stadig mobiltelefoner, som kun kan ringe og sende sms’er. Det kan være en rigtig god begyndertelefon til dit barn, da det afskærer ham eller hende fra at kunne gå på internettet og diverse apps.

Hvis du ikke giver dit barn en smartphone, kan du dog risikere, at du udelukker ham eller hende fra digitale fællesskaber. Det kan for eksempel ske, hvis alle andre børn i din barns klasse har en smartphone og tilgang til diverse apps og sociale medier. Derfor er det ofte en god idé at forventningsafstemme med dit barns klasse, inden du udvælger en telefon.

En smartphone har ofte også en funktion, der gør det muligt at lokalisere telefonen. Børn kan være glemsomme og uopmærksomme. Derfor er der mange forældre, der foretrækker en smartphone af denne grund. Det er naturligvis også en fordel, hvis telefonen skulle bliver stjålet. 

Brugt eller ny?

Dit barn bliver uden tvivl henrykt over at få sin første telefon. Det er en helt ny verden, der åbner sig for ham eller hende, og dit barn vil uden tvivl føle sig lidt mere voksen. Derfor er det oftest også af mindre betydning for barnet, om telefonen er brugt eller ny.

Til gengæld har du mulighed for at spare en del penge ved at købe en brugt telefon. Derfor kan det være det økonomisk smarteste valg. Børn er som udgangspunkt også mere aktive og uforsigtige end voksne. Derfor er der også en reel risiko for, at dit barn kommer til at ridse eller decideret smadre sin telefon.

Af den grund er der mange forældre, der foretrækker at give deres børn brugte telefoner. På den måde er det økonomiske tab ikke nær så stort, hvis barnet smadrer den.

Hvis du gerne vil give dit barn en ny telefon, kan du dog også vælge at få forsikring til telefonen. I så fald vil forsikringen delvis dække et tilskud til en ny telefon, hvis dit barn smadrer sin nuværende. Hvis du er på jagt efter en ny mobil til dit barn, kan du finde mange mobiltelefoner på tilbud lige her.

Den rette størrelse

Når du gerne vil købe en telefon til dit barn, er det vigtigt, at du husker på, at børn har mindre hænder end voksne. Derfor bliver en telefon hurtigt stor i deres hænder. Hvis det er muligt for dig, bør du derfor finde en telefon, der maksimalt er 6 tommer. Meget gerne derunder.

Hvis telefonen er for stor til dit barn, vil han eller hun først og fremmest have sværere ved at navigere rundt på skærmen. Derudover er der også en større risiko for, at barnet taber telefonen, fordi den ganske enkelt er for svær at holde ved. Telefonen vil også være noget nær umulig for barnet at opbevare i sine lommer. Derfor er det altså en klar fordel at finde en så lille telefon som muligt.

Hvis du vælger at give dit barn en mobiltelefon, vil det ofte være nemmere at finde en, der passer størrelsesmæssigt. Det er typisk smartphones, der har store skærme.

SAR-værdi

Når du skal vælge en telefon til dit barn, bør du gå efter en telefon, der har en lav SAR-værdi. SAR-værdien angiver, hvor meget stråling en telefon afgiver. Alle mobiltelefoner som du kan købe i Danmark, holder sig inden for grænseværdierne. Men derfor er det alligevel en god idé at være bevidst om, hvor meget stråling en mobil afgiver. På den måde kan du nemlig minimere den mængde stråling, som dit barn bliver udsat for.

Det er en god idé at minimere strålingen, da børn er mere sårbare over for mobilstråling end voksne. Undersøg derfor hvilken SAR-værdi en given telefon har, inden du køber den til dit barn. I Europa er grænseværdien for SAR-værdien defineret som 2 W pr kg. Når du leder efter en telefon til dit barn, bør SAR-værdien være så tæt på 0 som muligt.

Husk beskyttelse af telefonen

Som nævnt er børn ofte mere aktive og uforsigtige end voksne. Derfor er der også en risiko for, at dit barn kommer til at tabe sin telefon. Derfor er det en god idé, at du køber beskyttelse til telefonen. Både et bagsidecover og skærmbeskyttelse er en god idé. På den måde kan du risikere de skader, der potentielt kan opstå, hvis dit barn taber sin telefon.

Et cover giver også dit barn mulighed for at personliggøre sin telefon. Derfor vil langt de fleste børn også gerne have et cover til deres telefon. Derudover kan du også få covers med gribefunktion bagpå. Det gør det nemmere at holde telefonen. Det kan især være en god idé, hvis dit barn har fået en smartphone med en større skærm.

Derudover er det også en god idé at have en snak med dit barn om, hvor og hvornår han eller hun kan bruge telefonen. For eksempel er det en god idé at lade mobilen blive i klasselokalet, hvis barnet skal spille fodbold, klatre eller lignende. På den måde minimeres risikoen for at telefonen går i stykker.

Menu
Top